Naar inhoud Naar navigatie

Opleiding & Training

Management Middenkader Zorg en Welzijn I

De opleiding Middenkader Zorg en Welzijn I gaat over de basisprincipes van het leidinggeven aan een zorgteam. Coachen, stimuleren en inspireren van uw medewerkers is van groot belang. Reflecteren op uw eigen werkwijze is onderdeel van de opleiding. U leert hoe u mensen en middelen effectief inzet om de zorg te optimaliseren. U leert leidinggeven aan individuele medewerkers en teams, de processen op een afdeling te plannen, organiseren en begeleiden en u kunt voor uw eigen zorgorganisatie een integraal jaarplan opstellen, uitvoeren en bewaken.

Voor wie?
U werkt als verpleegkundige, verzorgende of begeleider/hulpverlener (minimaal niveau 3-IG of niveau 4). U bent beginnend leidinggevende, teamcoördinator of medewerker met coördinerende taken in één van de deelsectoren van zorg en welzijn: intra- of extramuraal, in cure of care. U werkt minimaal drie jaar als gediplomeerde in de zorg en heeft bij voorkeur één jaar werkervaring in het coördineren van zorgwerkzaamheden. U heeft met succes een MBO-zorgopleiding of opleiding in de hulpverlening afgerond. Ruime werkervaring kan een lagere vooropleiding compenseren

Programma

Deze opleiding bestaat uit de volgende modules:

Leidinggeven
· Rol van de manager
· Rol van het management
· Besluitvorming en groepsdynamica
· Creativiteit in het team
· Motivatie, werkgedrag en beloning
· Stijl van leidinggeven
· Organisaties in ontwikkeling 

De zorgcoördinator
· Arbeidsverdeling en coördinatie
· Soorten plannen
· Procesmanagement
· Management by Objectives
· Model Nederlandse Kwaliteit
· Deming Cirkel
· Soorten planningen
· Regelkring
· Financieel
· Klantgerichtheid

Plannen en Organiseren
· Doelen en processen
· Organisatiekunde
· Arbeidsverdeling
· Condities scheppen voor succes
· Planning
· Timemanagement

Werkwijze
In deze opleiding gaat u aan de slag met de theorie waarbij u deze direct gaat koppelen aan de praktijk. Aan de hand van opdrachten en cases wordt deze vertaalslag gemaakt. Tijdens de lessen is de uitwisseling van ervaringen met de andere deelnemers van belang zodat u hierdoor het geleerde ook in andere dan uw eigen organisatie kunt herkennen.
De opleiding Middenkader Zorg en Welzijn I bestaat uit 18 lessen van 3 uur, verdeeld over 10 maanden. Per les vragen we 6 tot 8 uur zelfstudie van u om de lessen voor te bereiden en de gegeven opdrachten uit te werken.

Afsluiting
Hoe wordt de opleiding afgerond? Tijdens de opleiding maakt u per les opdrachten en verzamelt u gegevens van uw organisatie. Samen met het Reflectieverslag en het Visieverslag vormen deze uw portfolio. Bent u minimaal 80% aanwezig geweest en heeft u een voldoende beoordeling voor uw portfolio en uw kwalificerend eindgesprek, dan ontvangt u het DOC diploma Middenkader Zorg en Welzijn I.

Wie zijn onze docenten?
Wij geloven in de enthousiaste en ervaren docent die een groep kan motiveren, uitdagen en voorzien van nieuwe inzichten. Onze docenten komen daarom uit het bedrijfsleven en kennen zowel de theorie als de praktijk. Ze kennen de successen, maar ook de mislukkingen en de valkuilen. Ze zijn nauw betrokken bij DOC Opleiding & Training en delen onze passie voor het lesgeven. Ze realiseren zich dat ze een belangrijke schakel voor uw succes zijn.

Aantal deelnemers
We starten bij minimaal 4 deelnemers. U kunt per module instromen.

Plaatsen en startmaanden
Doetinchem: oktober, januari en april
Hengelo(O): oktober, januari en april
 

Prijs
Wat zijn de kosten van de opleiding? U kunt bij ons uit twee betalingsmogelijkheden kiezen:
Maandelijkse termijnen: 10 x € 258,00 of
10% korting bij betaling ineens: € 2.314,00
De bedragen zijn inclusief toetsing en exclusief boekengeld.
Indicatie boekengeld € 250,00

We berekenen geen inschrijfkosten, geen arrangementkosten en geen BTW.

Vermindering kosten
Scholingskosten zijn voor de belasting aftrekbaar, boven een vastgestelde drempel. DOC Opleiding & Training is erkend door diverse scholingsfondsen waardoor uw werkgever mogelijk een deel van de kosten weer vergoed kan krijgen.

Alternatieven en doorstroom

Terug