Naar inhoud Naar navigatie

Opleiding & Training

DOC: 70 jaar jong DOC: 70 jaar jong

September 1948

Logi70 01

Twee docenten van de Sint Jozef Ulo in Doetinchem vinden het tijd om een avondschool op te richten.

Presentatie 70 jaar DOC.                                    70 jaar gebouwen

                                 70 jaar logo's

                                 70 jaar brochures 

                                 Advertenties uit de oude doos

IMG 6570 001


Foto: Marja Hengeveld.

Ton Loef (directeur DOC) in gesprek met dhr. Engelbarts (voormalig directeur)

DOC Opleiding & Training 70 jaar

DOETINCHEM - Ben Eggink en Jan Driest richtten zeventig jaar geleden de Doetinchemse Opleidingscentrale op. Ze legden een stevige basis voor een instituut waarvan de kracht nog steeds ligt in het op korte termijn geven van efficiënt onderwijs en training op maat. Ter gelegenheid van het jubileum worden studenten getrakteerd: bij diverse opleidingen betalen de eerste zeven inschrijvers zeventig procent inschrijfgeld.

Door Josée Gruwel


Eggink en Driest, allebei leraar op de Sint Jozef Ulo in Doetinchem, richtten de avondschool voor Doetinchem en omstreken in 1948 op in het kader van de wederopbouw. Ze begonnen met zeven opleidingen: middenstandsdiploma, praktijkdiploma boekhouden, Nederlandse handelscorrespondentie, stenografie, MBA en Nederlandse, Duitse en Engelse handelscorrespondentie. Met zes leraren, bijna allemaal collega's van de Ulo, gaven ze de lessen. Huidig directeur Ton Loef: "Het aanbod van toen vormt nog steeds, natuurlijk aangepast aan onze tijd, de basis van het concept van nu."

Engelbarts

In 1954 kreeg DOC er een concurrent bij: John Engelbarts, een jonge, ondernemende onderwijzer uit Stokkum die met één typemachine aan huis begon met het geven van een cursus machineschrijven en alras zijn machinepark en zijn cursussen kon uitbouwen en Instituut Engelbarts oprichtte. Zijn bedrijf floreerde in het geven van dag- en avondcursussen typen en steno. Na tien jaar werd er lesgegeven aan meer dan vijftig scholen voor voortgezet onderwijs in Doetinchem en omgeving en circa 97 procent van de op jaarbasis tweeduizend leerlingen behaalden het gewenste, erkende diploma. Ook startte Engelbarts een opleiding tot secretaresse en een cursus kantoortechniek, waarbij er geoefend werd met alle voorkomende machines en opbergsystemen in een kantoor.

Logisch dat toen Eggink en Driest DOC in 1966 wilden verkopen, ze aanklopten bij Engelbarts. De nu inmiddels 86-jarige Engelbarts: "We werden het snel eens. De overdracht vond plaats in 't Tolhuis in Zeddam. De overnamesom zat contant in een sigarenkistje. Zo ging dat destijds."

Flexibel, snel en adequaat

Onder Engelbarts maakte DOC een onstuimige groei door. De typeschool ging landelijk, er kwam een kappersschool, DOC Curaçao zag het licht, een cursus jachtmakelaardij liep als een speer en cursussen als zelf schilderen, vogelverzorging en pech onderweg werden met succes gevolgd.
In de jaren tachtig werd DOC een landelijke dagschool met HBO-erkenning. Engelbarts: "We focusten ons niet alleen op de administratieve en financiële opleidingen, maar trokken het breder, speelden flexibel, snel en adequaat in op vragen uit school- en bedrijfsleven."

Als in de tachtiger jaren het pand aan de Hubernoodtplaats wordt betrokken, staat de teller wat betreft het aantal leerlingen op een kleine zevenduizend. De lessen worden naast Doetinchem in acht steden in het land gegeven.

Terug naar de basis

Engelbarts leidde DOC bijna dertig jaar, tot zijn pensioen. Hij maakte DOC groot. Niet lang daarna volgden reorganisaties, zoals het afstoten van de landelijke dagschool wegens dalend leerlingenaantal. Hiermee ging DOC terug naar de basis: het geven van opleidingen en trainingen in de avonduren. Loef: "Vooral met de op maat gemaakte bedrijfstrainingen gooiden we destijds hoge ogen. Vanaf 1995 werd de omzet zo'n vier jaar lang elk jaar verdubbeld."
Nieuwe kansen in de regio werden niet geschuwd: in 2000 werden Centrum Vakopleidingen, het Instituut voor Orthopedie overgenomen en zelf DOC Re-integratie opgezet. De laatste twee gingen in 2009 naar het Graafschap College.
In die tijd begon in Nederland de crisis en sneuvelden in een paar jaar tijd veel particuliere opleidingen. Maar DOC hield stand.

Interieuracademie

Loef: "Een gouden greep bleek de opzet van de Interieuracademie, in 2002, onder leiding van Geert Teunissen. Momenteel volgen cursisten op twaalf locaties in het land deze achtmaandelijkse opleiding die afgesloten wordt met een examen. Bij de opleiding, waarbij vakdocenten binnenhuisarchitectuur en interieurstyling de lessen in groepsverband geven, wordt gewerkt met portfolio opdrachten. Hierbij worden theorie en praktijk gekoppeld."

De cursus is een aanrader, volgens cursist Femke Heijnen op de website. "Ik had een kritische, bevlogen docent en het fijne van werken in groepsverband is dat je kunt sparren met medestudenten."

Inhaken

Anno 2018 bestaat DOC uit: DOC Opleiding regio Achterhoek en Liemers, de Interieuracademie, en DOC Training. De laatste twee opereren landelijk.

Zo'n negentig docenten geven op jaarbasis les aan zo'n zevenhonderd studenten die secretariële, financiële, automatiserings- of managementopleidingen volgen, aan circa vierhonderd studenten van de Interieuracademie en aan zeker duizend, voornamelijk medewerkers van bedrijven, die trainingen volgen.

Loef: "De kracht van DOC, dat inmiddels gehuisvest is aan de Gildenstraat 27 in Doetinchem, is dat we een flexibele, compacte, kleine organisatie zijn met korte lijnen, waardoor we snel kunnen reageren op vragen en ontwikkelingen."

Voor de studenten is er alles aan gedaan om het onderwijs zo goed mogelijk te laten passen bij elk individu. "In 2015 zijn we samen gaan werken met XL10, een bedrijf dat zich richt op soft kills, persoonlijke vaardigheden."

Loef ziet de toekomst van DOC, het kenniscentrum met meer dan 150 avondopleidingen, - cursussen en - trainingen, positief tegemoet. "We blijven inhaken op het bedrijfsleven en dan heeft lesgeven in groepsverband, met een gemotiveerde docent, wel degelijk toekomst. Want in de groep kun je ideeën uitwisselen en leren van anderen. Ons motto? DOC, voor uw groei en ontwikkeling."


De eerste opleidingen waren:

1. Middenstandsdiploma door dhr. Driest en dhr. Eggink

2. Praktijkdiploma Boekhouden door dhr. Beving en dhr. Tuithof

3. Nederlandse Handelscorrespondentie door dhr. van Es

4. Engelse Handelscorrespondentie door dhr. Slot

5. Duitse Handelscorrespondentie door dhr. Lichtendahl

6. Stenografie door dhr. Borkus

7. MBA door dhr. Tuithof 


DOC Opleiding & Training: De historie in vogelvlucht:

1948: Twee docenten van de ULO richten DOC op.

1954: start Engelbarts met 1 type machine

1960: Start Engelbarts opleidingen

1966: Overname DOC door Engelbarts

          Typeschool landelijk

Jaren 70:

        Kappersschool (later zelfstandig verder)

       Jachtmakelaardij (later zelfstandig verder)

       DOC Curaçao (later zelfstandig verder) nu op Aruba

Jaren 80:

        Opzet landelijke dagschool met HBO erkenning

        Start met maatwerk trainingen

1998: Overname Gulden Loon door DOC.

2000: Dagschool door heel Nederland overgenomen door BBP

2000: Typeschool gaat zelfstandig verder

          Start DOC Re-integratie

          Overname van Centrum Vakopleidingen

          Overname Instituut voor Orthopedagogie

2002: Samenwerking met Graafschap College

2003: Start Interieuracademie

2009: DOC zelfstandig verder zonder Graafschap College

          Instituut voor Orthopedagogie naar Graafschap College

          DOC Re-integratie naar Graafschap College

2015: Samen verder met XL10

2018: DOC Opleiding: uitgaande van opleidingen

          DOC Training: samenstellen van maatwerktrajecten

          Interieuracademie: op 12 locaties door het hele land

          www.doc.nl en www.interieuracademie.nl


Het is een hele klus om alle data kloppend te krijgen.

Mochten er onjuistheden inzitten, stuur dan een mail naar t.loef@doc.nl en we passen het aan.